الگوی کشت “خالدآباد” در حال تغییر است / کاشت اقلام کم آب در 30 درصد مزارع
نایب رییس شورای اسلامی شهرستان نطنز،گفت: الگوی کشت مزارع“دهستان خالدآباد“ به سمت کاشت اقلام کم مصرف آب، مانند زعفران و گیاهان دارویی در حال تغییر است بطوریکه این عمل در حدود 30 درصد زمینهای کشاورزی انجام شده است.
مزارع خالدآباد و تمام روستاهای اطراف آن جزو دشتهای ممنوعه استان اصفهان است، چرا که ذخایر آب در آن به وطور بی رویه برداشت و از حجم آن بسیار کاسته شده است.
وی با بیان اینکه قناتهای کهن برخی روستاهای منطقه کاملا خشک و میزان آب تعداد دیگر کم شده است، افزود: گندم، جو، علوفه و … از محصولات زراعی است که قرنها در این منطقه کاشت میشده است و نیاز آبی نسبتا بالایی دارد.
این مسئول با بیان اینکه انار نیز میوه تاریخی خالدآباد است، ادامهداد: الگوی کشت مزارع تمام دهستان خالدآباد درحال تغییر به سمت کاشت درختان پسته، زعفران، گل محمدی و گیاهان دارویی است، زیرا کشاورزان درک کردهاند این محصولات مصرف آب کمتری دارند.
حسینیخالدی،گفت: در حدود 30 درصد اراضی کشاورزی منطقه این تغییر الگوی کشت صورت گرفته است، اما با این حال از مدیران سازمان جهاد کشاورزی درخواست میکنیم برای اجرای این امر برنامهای عملی و جدی را دنبال کنند تا وضعیت کشاورزی و منابع آبی بهتر شود.
خالدآباد، نخستین دشت ممنوعه استان اصفهان
وی اظهارکرد: از سال 94 تاکنون دشت خالدآباد جزو دشتهای پایلوت ممنوعه استان از نظر برداشت آب تعیین شده است، بطوریکه مجریان دولتی این طرح اقدام به نصب کنتورهای هوشمند و سیستم شارژ کارت نمودند.
این عضو شورای شهر خالدآباد، اضافهکرد: در مهرماه امسال (1396) ضمن کنترل با کنتور قبلی با دستور العمل سازمان آب منطقهای و نیز ستاد بحران استان اصفهان پروانه برداشت چاههای منطقه خالدآباد مجددا صادر و میزان آبدهی آن به نصف کاهش یافته است.
حسینیخالدی، افزود: برای مثال اگر چاهی 20 ساعت در یک شبانه روز آبدهی داشت، طبق این برنامه در این مدت زمانی فقط 10 ساعت میتواند آب برداشت کند.
وی تصریحکرد: قطعا این طرح به سود حفظ منابع آب است، اما باید مشکلات جانبی آن را در نظر داشت برای مثال کشاورزان بزرگ مالک که یک یا دو چاه در مزرعه دارند آبیاری خود را با هر محدودیتی انجام میدهند، ولی برای تعداد زیاد خرده مالکان شریک از یک چاه این کاهش برداشت مشکلاتی را بوجود آورده است.
توجه به معضل خرده مالکان الزامی است
عضو شورای شهر، یادآوریکرد: وسعت دشتهای خالدآباد و “جهاد خالدآباد” مجموعا حدود 700 هکتار است که در حال حاضر یکصد هکتار آن به صورت آیشی زیر کشت است و با توجه به قانون جدید آب منطقهای این مقدار به یک سوم کاهش مییابد.
حسینی خالدی، با بیان اینکه حرفه اصلی مردم این منطقه کشاورزی است، اضافهکرد: این کاهش سطح کشت معضل بزرگی برای این دهستان بوجود خواهد آورد که یک مورد بزرگ آن بیکاری و مهاجرت از منطقه است، بنابراین باید به این معضل خرده مالکان در بحث برداشت آب و زراعت توجه کافی شود.